Image

Domushuis Nijmegen

Door een unieke samenwerking van woningcorporatie Standvast Wonen, het Leger Des Heils, de Gemeente Nijmegen, TM2 architecten en GWMD Beheer is Domus Nijmegen tot stand gekomen.

De huisvesting is bedoeld voor thuis- en daklozen en gelokaliseerd langs de Tarweweg en Nieuwe Dukenburgseweg in Nijmegen.

Architect Tjeerd Timmermans aan het woord:

De locatie wordt gekenmerkt door verkeers- en industrielawaai waardoor de gevel extra bescherming nodig heeft om het wooncomfort te behalen. De gevelschil van geperforeerde corten-stalen beplating is als een huid om de hoofddraagconstructie heen gevouwen en wordt op verschillende plekken doorbroken door dubbele raampartijen. Het materiaal (cortenstaal) heeft als eigenschap dat het door het verweren een beschermende laag krijgt. De verwering van het materiaal is een natuurlijk proces welke door de jaargetijden heen wordt beïnvloedt. In de avond en nacht worden de plooien van de ‘kwetsbare’ folie zichtbaar door de verlichting die erop schijnt. Zo verbeeld Domus Nijmegen het karakteristieke leven van thuis- en daklozen als een levendig proces welke zich afspeelt in de dag, de avond en de nacht.

Image
Image
Image